Category Archives: Streamyx Student Pack

Streamyx Gradpack Khas Untuk Pelajar IPT

Update 1/4/2017: Pakej ini telah dimansuhkan oleh TM.

Anda seorang pelajar IPT? Memerlukan internet untuk membuat tugasan? . TM telah menyediakan pakej Streamyx untuk pelajar IPT . Tetapi selama beberapa tahun saya menjadi reseller TM, kebanyakan pelajar mencari pakej internet ini :

  • Pakej internet jenis mobile . Boleh di bawa ke mana-mana.
  • Pakej internet mobile yang tiada kuota download dan usage.
  • Pakej internet yang laju dan unlimited usage/kuota.
  • Pakej internet yang laju, bayaran murah/free, dan boleh dikongsi ramai.

Hahaha… hakikat jika ada pakej internet yang ciri-cirinya seperti di atas, saya pun inginkannya. Banyak seller yang jual pakej internet mobile yang unlimited kouta…maksudnya, download, streaming video, online game 24 jam pun, speednya tetap sama dan tiada had kuota. . Tapi apa keburukannya adalah :

  • Tiada jaminan… beli sim kad mahal-mahal, kemungkinan untuk menggunakannya secara terus menerus sampai bila-bila pun tak pasti. Jika nasib anda tidak baik, sebulan guna, dah kantoi oleh provider.. dan kene block… so waktu tu nak buat apa? beli lagi?.
  • Harga melampau. Jaminan tiada.
  • Ada masa, speed tak puas hati sebab ia mobile broadband.

TM-Wireless-G-innacomm-modem-booting-restarting

Susah bila kita gunakan yang illegal ni. Kecuali kepada mereka yang sudah mahir bab-bab teknikal network untuk hack semua benda tu. Tapi kepada mereka yang pakar dalam bidang lain?. Hanya menjadi mangsa sahaja.

O.k, mengulas tentang pakej Streamyx Gradpack ni, ia mengandungi beberapa keperluan penting untuk pelajar iaitu :

  • Modem Wifi (Wireless) yang membolehkan pelajar berkongsi penggunaan internet melalui notebook / PC atau smartphone.
  • 1 ID TM WiFi diberikan untuk pelajar online di kawasan-kawasan yang mempunyai coverage TM WiFi. Lebih 28,000 dah lokasi TM WiFi ni . So, save je dalam telefon untuk online.
  • Akses internet yang lebih stabil.

Berkenaan speed, ada disediakan dari 1Mbps hingga ke 4Mbps sahaja. Ia adalah kelajuan ideal yang relevan zaman facebook, dan web sosial yang lain,  kecuali kawasan tu dah sampai UNIFI atau pakej internet fiber yang lain. ..bila dah ada UNIFI kawasan tu dan korang perlukan speed yang lebih laju, bertukarlah kepada UNIFI.

1Mbps (RM100/Bulan)

2Mbps (RM120/Bulan)

4Mbps (RM130/Bulan)

streamyx 4Mbps speedtest rj45

jika pengguna lebih dari 3 orang , lebih baik ambil speed 2 atau 4Mbps. Untuk mengelakkan speed jadi slow apabila menggunakannya serentak. Jika tinggal di rumah sewa, apartment, boleh apply pakej ni. Lantik sorang jadi ketua, uruskan hal bil . Bahagi-bahagilah sebab masing-masing nak guna. Kontrak setahun. Lepas setahun, terpulanglah nak terminate atau pindahkan.

Dokumen yang diperlukan untuk apply pakej ni :

  • Salinan kad pengenalan pemohon.
  • Salinan kad pelajar / kad matrik.

Pakej ni harganya stay sampai bila-bila selagi tak terminate. Bukannya masa jadi student ja harganya macam ni. Jika dah baca apa yang saya terangkan ni tapi still tak faham, boleh hubungi saya melalui :

Best TM Agent - Hafiz Pahang Streamyx

 

 

 

Share

Streamyx Gradpack 1, 2 Dan 4Mbps| Student Package

Kemaskini 24 Julai 2016:
Pakej ini tidak lagi ditawarkan oleh TM. Harap Maklum.

grad21

Streamyx student package 1, 2 dan 4Mbps . Pakej ini mengandungi :

  • Modem WiFi (Wireless) dengan jaminan kerosakan 12 Bulan.
  • Speed 1Mbps download dan upload speed 384Kbps.
  • PERCUMA 1 TM WiFi ID.

 

Caj pemasangan modem dan pengaktifan yang bernilai RM88 dan Rm75 dikecualikan!.

Caj pemasangan dan pendawaian telefon hanya RM50 sahaja jika pelajar belum mempunyai talian telefon di rumah.

Dokumen yang perlu untuk memohon pakej ini adalah :

  • Salinan kad pengenalan yang jelas.
  • Salinan kad pelajar yang jelas.
  • Maklumat yang diperlukan di dalam borang permohonan.

 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat dan menguruskan pendaftaran internet & talian tetap, boleh berhubung dengan saya melalui mana-mana cara dibawah:

Call :019-9377 794

SMS : 019-9377 794

WhatsApp : 019-9377 794 [ hafizalbasri.wasap.my]

Telegram : telegram.me/hafizal_basri

Facebook Page : https://www.facebook.com/hafizaltmreseller/

Borang Maklumbalas : [Borang]

 

Kawasan Perkhidmatan

State Area
Kuala Lumpur / Selangor Klang Valley, Kuala Lumpur, Cyberjaya, Putrajaya, Sepang, Rawang, Batang Kali, Serendah, Kuala Selangor, Sabak Bernam, Banting
Pulau Pinang All Penang City Area, Butterworth, Perai
Johor All Johor City Area, Muar, Batu Pahat, Kluang
Perak All Ipoh City, Teluk Intan, Sri Manjung, Seri Iskandar, Batu Gajah, Sungai Siput, Kuala Kangsar, Kampar, Lumut
Melaka All Melaka City Area
Negeri Sembilan Nilai, Seremban, Mantin
Pahang Kuantan, Temerloh, Mentakab, Maran, Bentong, Lanchang, Raub, Jerantut, Jengka, Teriang
Terengganu Kuala Terengganu, Marang
Kedah Alor Setar, Mergong, Sungai Petani, Jitra
Perlis Arau, Kuala Perlis, kangar
Sarawak Kuching, Kapit, Bintulu, Tatau and Sebauh, Miri, KOTA SAMARAHAN
Sabah Kota kinabalu, Inanam, Penampang
Kelantan Not Available

 

 

 

Share

Streamyx Gradpack RM50/Bulan | Student Package

Kemaskini 24/7/2016:
Pakej  ini tidak lagi ditawarkan oleh TM. Jika ada pihak yang menawarkan kepada anda pakej ini , berhati-hati.

 

Bagi pelajar IPTA dan IPTS yang inginkan penggunaan internet yang lebih pantas dan stabil, saya syorkan pakej Streamyx Gradpack.  Boleh kongsi ramai-ramai tapi slow la kalau ramai sangat guna. Better ambil pakej 1Mbps ke atas untuk share ramai-ramai. Post kali ni saya just nak review pakej Streamyx Gradpack 384Kbps ni je dulu..

Streamyx Gradpack Cover 260111

 

*** Modem WiFi Hanya Untuk Pakej 1,2 & 4Mbps Sahaja

Pakej ni TM keluarkan untuk semua pelajar IPT . Just isi form dengan beberapa maklumat tempat belajar dan alamat pemasangan, sertakan salinan IC dan salinan kad matrik/kad pelajar, dah boleh daftar dan proses pemasangan akan di lakukan dalam masa 7 hari bekerja.

Pakej ni mengandungi :

  • Modem Wired (Tak ada WiFi) .
  • Speed 384Kbps Download dan Upload 128Kbps.

Pemasangan modem percuma . Jimat dah RM88 kat situ sebab kalau tak ada promosi ni, kene bayar RM88 kos pemasangan dalam bil yang kedua nanti. Yuran pengaktifan pun percuma . Jimat lagi RM75 . Jadi apa yang perlu dibayar adalah kos pemasangan telefon yang mana anda akan dicaj wiring RM30-Rm50. So kalau diaorang datang pasang, jangan lupa mintak resit. kalau diaorang mintak lebih ke.. apa ke.. nanti anda tak puas hati, boleh kemukakan tuntutan pada TM Point. Biasanya kalau minta lebih tu ada sebab.. mungkin wiring lebih ke.. apa ke..

Modem WiFi boleh beli sendiri .. kos tak sampai RM100 sebab saya pun biasa beli di Castle It Online Store. Store Lelong yang paling cool saya pernah berurusan. Cepat sampai, servis cekap….

Warranty

Apa sekalipun barang yang kita beli, kita nak warranty kan.. so modem wired yang diberikan tu ada warranty kerosakan dalam tempoh 12 bulan. Tapi support untuk Streamyx selagi anda bergelar customer, selagi tu support akan diberikan. Call 100 atau 1300 888 123      (kalau call melalui mobile).

Kat Mana Nak Daftar?

Boleh daftar dengan saya… cuma yang penting maklumat dan dokumen yang saya perlukan cukup.. boleh call saya untuk urusan pendaftaran 019-9377794 (hafizal).

 

Share